De brandstofkosten zijn tegenwoordig erg hoog, zelfs zo hoog dat het mensen overhaalt om dan toch maar de openbaar vervoer te pakken. Maar waarom zijn de brandstofkosten dan zo hoog? Tegenwoordig betaal je gemiddeld 70% van de brandstofkosten aan belasting. Dit is voor een liter benzine dus al snel rond de € 1,00! Daarnaast breekt de literprijs record na record, hoe zit dit nou?

Waarom is brandstof zo duur ?

De prijs voor brandstof wordt berekend aan de hand van verschillende factoren:

  • over brandstof betaalt men belasting, ook wel brandstofaccijns genoemd. Deze bepaalt voor het grootste gedeelte de brandstof prijs
  • ook speelt de inkoopprijs van olie een grote rol, hoe duurder de olie is, des te duurder de brandstof
  • vraag / prijs verhouding, als de vraag naar brandstof wereldwijd groot is, kan men spelen met de brandstof prijzen

Brandstofaccijns

Over brandstof betaalt men belasting, ook wel brandstofaccijns genoemd. Deze brandstofaccijns staat los van de btw die je betaalt over brandstof. Brandstofaccijns is de boos doener wat betreft de hoge brandstofkosten. Gemiddeld gezien is 70% van de prijs per liter brandstof, brandstofaccijns.

Minder brandstof nodig

Echter is het wel zo dat de auto tegenwoordig stukken zuiniger zijn dan 5-10 jaar geleden. Haalde je toen nog net 10 km per liter brandstof, is het nu niet raar als je 20-25 km haalt per liter haalt. Dus onlangs dat de brandstof stijgen hoeft het niet eens zo te zijn dat je ook daad werkelijk meer kwijt bent. Toch koop je uiteraard een zuinigere auto om minder kosten te hebben.

Waar is brandstof het goedkoopst ?

Uiteraard is dit per regio verschillend, wel is het zo dat het binnen je regio tot wel 10 – 15 cent per liter kan schelen. Dus het maakt zeker wel uit waar je tankt. Dit prijsverschil zit onder andere in het feit of een tankstation bemand of onbemand is, zo zul je zien dat het

qua prijs scheelt wanneer je bij een onbemand tankstation tankt.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.