De RDW, kentekenchecks en autokosten

Gepubliceerd: 02 mei 2016 23:15 autokosten

Zowel bij het aankopen van een auto als bij het hebben van een auto komt veel kijken. Bij het aankopen van een auto, zeker wanneer het om een occasion gaat, is het natuurlijk belangrijk om te controleren in hoeverre de auto in orde is. Ongeveer 1 op de 2 oudere voertuigen die in Nederland rondrijden hebben een teruggedraaide kilometerteller. Dit is inmiddels bij de wet verboden, maar dit betekent natuurlijk niet dat deze auto’s er niet meer zijn. Auto’s met een teruggebrachte kilometerstand worden tegen een te hoge prijs aangeboden. Wanneer u de kilometerstand niet checkt, dan kunt u gemakkelijk opgelicht worden. Gelukkig kunt u de kilometerstand checken bij de RDW Ovi.
Kentekenchecks bij de RDW Ovi

De RDW, Rijksdienst Wegverkeer, is verantwoordelijk voor het registreren van de meest uiteenlopende autogegevens. Hierbij valt te denken aan het merk en model auto, het autoverleden ofwel het schadeverleden, het aantal eerdere eigenaren, de dagwaarde en de kilometerstand. Kilometerstanden worden voortdurend geregistreerd, omdat deze bij de Apk-keuring worden doorgegeven aan de RDW Ovi. Hierdoor kan er aan de hand van een RDW kentekencheck worden beoordeeld hoe het gesteld is met de kilometerstand. De exacte kilometerstand wordt niet weergegeven, maar u krijgt de status ‘logisch’ of ‘onlogisch’ te zien. Bij de status ‘logisch’ wordt er eigenlijk gezegd dat de kilometerstand bij iedere Apk-keuring in het verleden is opgelopen, waardoor de kans bijzonder klein is dat de teller op een bepaald moment is teruggedraaid. Bij de status ‘onlogisch’ is de kilometerstand op enig moment minder geworden, waardoor er gegarandeerd fraude met de teller is gepleegd.

De wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting is voor verreweg de meeste autobezitters een verplichte kostenpost. Alleen bepaalde oldtimers en vol elektrische auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting. U kunt de wegenbelasting berekenen door gebruik te maken van de RDW kentekencheck. In de resultaten ziet u diverse tabbladen verschijnen, waaronder ook het tabblad ‘fiscaal’. Hieronder kunt u de hoogte aan wegenbelasting opvragen. U wordt hiervoor doorverwezen naar de website van de belastingdienst.

Het autoverleden controleren

Een ander belangrijk punt binnen de RDW kentekencheck is wel het autoverleden, of ook wel het schadeverleden. Misschien kunt u aan het voertuig niet zien dat deze in het verleden vetrokken is geweest bij een ongeval, maar dit betekent niet dat er geen technische schade bestaat als gevolg van een ongeval. U kunt controleren of de auto ooit schade heeft opgelopen door de RDW kentekencheck uit te voeren. Auto’s die grote schade, of meerdere schades, hebben opgelopen hebben vaker hogere onderhoudskosten. U wilt natuurlijk weten welke onderhoudskosten u kunt verwachten. Dit is niet precies te zeggen, maar er kan natuurlijk wel een indicatie van worden gegeven. Het schadeverleden van de auto speelt hier een grote rol in.

Hoe hoog vallen de maandelijkse kosten uit?

Wanneer u een auto aanschaft, dan gaat u eigenlijk ook een financiële verplichting aan. Het is immers zo dat een auto altijd geld blijft kosten. Veel maandelijkse kosten kunt u vooral al berekenen en op bepaalde punten kunt u hierbij ook gebruik maken van de resultaten van de RDW kentekencheck. Met de juiste gegevens kunt u een indicatie maken van de kosten die u per maand kwijt bent aan het hebben en rijden van de auto. Op de eerste plaats is er natuurlijk de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast heeft u te maken met de verzekering van de auto en de onderhoudskosten. Verder kunt u voor uzelf berekenen hoeveel kilometers u ongeveer per maand zal rijden en wat dit u zal kosten aan benzine.

Voor de aanschaf van een auto

Als u een nieuwe auto wilt aanschaffen, dan heeft u in principe alleen de cataloguswaarde van de auto nodig om te weten of u een redelijke prijs betaalt. Bij de aanschaf van een occasion ligt dit anders. Zoals eerder genoemd is het bijvoorbeeld belangrijk om de kilometerstand te checken, ofwel de betrouwbaarheid daarvan. Dit is toch wel één van de belangrijkste kooptips bij het kopen van een occasion. Controleer natuurlijk ook altijd op (verborgen) schades en maak gebruik van de RDW Ovi kentekencheck om alle relevante informatie over de auto onder ogen te krijgen.

Ruilt u een auto in?

Wanneer u een auto aanschaft, dan kunt u uw vorige voertuig inruilen wanneer u dit wilt. De meeste voertuigen kunnen worden ingeruild, echter, in bepaalde gevallen zal een dealer u aangeven dat het inruilen van uw auto niet mogelijk is. Dit gebeurt niet snel en het is dan ook goed om u vooraf te informeren over de inruilwaarde van de auto. De inruilwaarde van een auto wordt door een dealer in de meeste gevallen niet berekend. De dealer zal een prijs aanbieden voor de auto en doet dit in verreweg de meeste gevallen op basis van kennis en ervaring. Dit betekent natuurlijk niet dat u akkoord moet gaan met deze prijs. U kunt ook besluiten de auto niet in te ruilen, maar particulier te verkopen. U kunt een indicatie van de inruilwaarde berekenen aan de hand van de dagwaarde die u van het RDW krijgt bij de kentekencheck. Vervolgens kunt u een prijs in gedachten nemen die u minimaal voor de auto wilt krijgen als u deze inruilt.

Uw aangekochte auto verzekeren

Natuurlijk is het nodig om uw nieuw aangekochte auto direct te verzekeren, anders mag u er niet mee rijden. Gelukkig kunt u tegenwoordig direct online een voorlopige autoverzekering afsluiten, zodat u veilig de weg op kunt. Later, na volledige acceptatie door de autoverzekeraar, wordt de autoverzekering vanzelf definitief. De keuze voor de autoverzekeraar en de autoverzekering is natuurlijk aan u. Om te bekijken wat de goedkoopste autoverzekering voor u is kunt u natuurlijk online vergelijken. Niet alleen de premie is belangrijk, maar natuurlijk ook de dekking. Daarnaast is het goed om bij het maken van uw keuze aandacht te besteden aan de voorwaarden van een autoverzekering.

Eerst de kentekencheck

Zoals wel duidelijk is, is het uitvoeren van een RDW Ovi kentekencheck altijd interessant, of u nu een auto gaat kopen, verkopen, wilt inruilen of gewoon wilt checken. De kentekencheck kan volledig gratis worden uitgevoerd op basis van ieder Nederlands kenteken.

2535 views
Deel:


Reacties op "De RDW, kentekenchecks en autokosten • Auto nieuws ‐ Autofinancien.nl"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsenAutofinanciering vergelijken

Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij Nederlands Krediet Collectief


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Bedrijf achter accuwisselstations financieel niet goed bezig

Bedrijf achter accuwisselstations financieel niet goed bezig

Project Better Place ook wel bekend van de accuwisselstations is 2012 niet goed van start gegaan. In 2012 boekte het bedrijf flinke verliezen, dit blijkt uit de jaarcijfers van het financiële jaarverslag van Israel Corporation.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Er in 2013 'slechts' 417.036 auto's zijn verkocht, in 2012 waren dit er 12% meer. De Volkswagen is de meest verkochte automerk van 2013 !