Auto-industrie gaat voor blockchain

Gepubliceerd:26 april 2018 21:00 Auto-industrie gaat voor blockchain

Je kunt tegenwoordig geen krant meer openslaan of je leest er al over: bitcoin en blockchain. Sinds de cryptocurrency hype van afgelopen jaar zijn steeds meer organisaties gaan onderzoeken wat zij met deze nieuwe technologie kunnen. Ook in de auto-industrie kan de blockchain technologie van pas komen. Sterker nog, verschillende bekende autofabrikanten zijn nu al druk bezig met deze innovaties.
Wat is de blokchain?

Om te weten hoe de blockchain van nut kan zijn voor autofabrikanten, is het eerst handig om iets van de technologie te weten. De blockchain is een online database die decentraal wordt beheerd. Wat houdt dit in? Alle informatie die op de blockchain is opgeslagen wordt niet vanuit n punt beheerd, maar door alle knooppunten op het netwerk. Informatie die al geplaatst is op de blockchain, is hierdoor achteraf moeilijk te veranderen. Dit maakt het een erg veilig systeem!

Bij de blockchain technologie is de volgorde van het verschijnen van de informatie van belang. Dit maakt de technologie erg geschikt voor toepassingen in de gezondheidszorg en in de logistiek. De blockchain maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de herkomst van een product te achterhalen. Maar niet alleen in deze sectoren is de blockchain nuttig. Dat deze techniek ook in de auto-industrie van pas komt, bewijzen BMW, Mercedes-Benz en Porsche op dit moment.

Circulor

Hoe kan blockchain dan bijdragen aan de auto-industrie? BMW is een samenwerking gestart met de blockchain start-up Circulor, om de herkomst van autobatterijen duidelijker vast te leggen. BMW maakt hier gebruik van de blockchain als decentrale database-eenheid.

Veel elektrische voertuigen gebruiken namelijk kobalt in hun batterijen. Meer dan 65 procent van het wereldwijde aanbod van kobalt is afkomstig uit mijnen van de Democratische Republiek Congo. Een vijfde van de kobalt komt uit ongereguleerde mijnen, en dat is een probleem. In deze mijnen is kinderarbeid geen uitzondering op de regel. Het is logisch dat autobedrijven zoals BMW hier niet mee geassocieerd willen worden.

Door gebruik te maken van de blockchain technologie, kan BMW de herkomst van de kobalt precies natrekken. Op deze manier kan BMW voorkomen dat de kobalt wordt gewonnen uit ongereguleerde mijnen.

MobiCoin

De blockchain is misschien nog wel het meest bekend van de bitcoin. Bitcoin is een digitale vorm van geld, waarmee gebruikers razendsnel betalingen kunnen overmaken.

Ook Mercedes-Benz wil gebruik gaan maken van deze toepassing van de blockchain als betaalmogelijkheid. Mercedes-Benz wil hiervoor een eigen digitale munt ontwikkelen, de MobiCoin. De autofabrikant wil deze cryptocurrency inzetten om automobilisten te belonen voor milieuvriendelijk rijgedrag.

Hoe dit werkt? Wanneer automobilisten zuinig rijden, ontvangen zij hiervoor MobiCoins als beloning. Deze MobiCoins worden dan digitaal verstuurd via de blockchain. Automobilisten die een Mercedes-Benz rijden worden op deze manier aangemoedigd om zuiniger en milieuvriendelijker te rijden.

Samenwerkingen

In de afgelopen maanden hebben autofabrikanten zich steeds nadrukkelijker gemengd in de blockchain wereld. Zo werkt BMW samen met VeChain, een start-up die de blockchain wil toepassen in de logistiek.

Daarnaast gaat Porsche nauw samenwerken met de in Berlijn gevestigde start-up XAIN. Porsche wil de blockchain technologie gaan gebruiken bij het verbeteren van de vergrendeling en in verschillende toepassingsmogelijkheden van zelfrijdende autos. De technologie komt goed van pas in het systeem van slimme autos.

Ten slotte is de Chief Digital Officer van Volkswagen toegetreden tot de raad van toezicht van de IOTA Foundation. Dit is een non-profit stichting dat de blockchain wil gebruiken voor het internet of things (IoT).

Ook de auto-industrie kan dus profiteren van de nieuwe toepassingen van de blockchain technologie. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar het feit dat steeds meer organisaties er iets mee willen doen geeft veel vertrouwen!

1494 views
Deel:


Reacties op "Auto-industrie gaat voor blockchain • Auto nieuws ‐ Autofinancien.nl"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsen
Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Auto succesvol verkopen: 5 tips

Auto succesvol verkopen: 5 tips

Heeft u een eigen auto, maar wilt u er vanaf? Of heeft u misschien een nieuwe auto gekocht, maar staat zijn voorganger nog op de stoep? Uw auto verkopen is een goede optie.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Je al goedkoper uit bent met een diesel auto wanneer je per maand voor 150 liter brandstof tankt. Het omslagpunt voor benzine en diesel ligt dus bij 150 liter !