Wat is voordeliger: autoschade zelf betalen of claimen?

Gepubliceerd: 20 juni 2016 14:20 Wat is voordeliger: autoschade zelf betalen of claimen?

Heb je een WA-plus of allriskverzekering? Dan wordt schade aan je eigen auto vergoed door de autoverzekeraar. Maar: als je schade claimt, gaat de premie van je autoverzekering waarschijnlijk wel omhoog. Je verliest dan namelijk schadevrije jaren. Het is hierdoor soms voordeliger om autoschade zelf te betalen. Hoe zit dat?
No-claimkorting

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting. Dit is de beloning die je van je verzekeraar krijgt voor het rijden zonder schade. Hoeveel korting je krijgt voor jouw schadevrije jaren, verschilt per verzekeraar. Je kunt deze korting terugvinden in de bonus-malusladder van jouw autoverzekeraar – deze staat in de polisvoorwaarden.

Verlies schadevrije jaren

Rij je schade, dan verlies je altijd vijf schadevrije jaren – ongeacht hoe groot (en duur) de schade is. Hierdoor daal je op de bonus-malusladder en krijg je minder no-claimkorting. Het gevolg: je autoverzekering wordt duurder. Het bedrag dat je meer gaat betalen aan premie als je de schade claimt, kan hoger uitvallen dan het bedrag wat je was kwijt geweest als je de schade zélf had betaald. Zonde! Stel jezelf bij schade dus altijd de vraag of het voordeliger is om deze schade te claimen of zelf te betalen

Zelf betalen óf claimen

Ook als je schade claimt, moet je een deel zelf betalen: dat is het eigen risico. Zijn de kosten voor de schade lager, of gelijk aan, het eigen risico, dan kun je deze dus sowieso beter zelf betalen. Is de schade hoger dan het eigen risico? Kijk dan in de bonus-malusladder hoeveel premie je gaat betalen na het claimen van de schade en check of het voordeliger is de schade zelf te betalen of niet. Houd hierbij ook rekening met het eigen risico.

Bij twijfel verzekeraar bellen

Twijfel je? Dan kun je altijd even bij je verzekeraar informeren hoeveel de premie van je autoverzekering omhoog zal gaan als je de schade claimt. Ook bieden veel autoverzekeraars je de mogelijkheid om ervoor te kiezen een schade die je al hebt geclaimd, binnen een jaar toch zelf te betalen.

No-claimbeschermer

De opgebouwde no-claimkorting behouden, maar schade niet zelf betalen: dat kan met een no-claimbeschermer. Hiermee mag je een bepaald aantal schades per jaar claimen, zonder omlaag te gaan op de bonus-malusladder. Zo’n no-claimbeschermer kost gemiddeld 5 euro per maand. Klinkt goed, toch? Er zit een groot nadeel aan: je verliest wel schadevrije jaren bij het claimen van schade. Stap je over naar een andere autoverzekeraar, dan wordt uitgegaan van het werkelijke aantal schadevrije jaren. De premie kan hierdoor dan een stuk hoger uitvallen. Het is dus nog steeds voordeliger om kleine schades uit eigen zak te betalen.

2403 views
Deel:


Reacties op "Wat is voordeliger: autoschade zelf betalen of claimen?"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsen
Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Bij het afsluiten van een autoverzekering dien je rekening te houden met een aantal factoren. Hierbij is het vooral van belang dat je goed kijkt naar de auto die je bezit en waar je deze precies tegen wilt verzekeren.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Je al goedkoper uit bent met een diesel auto wanneer je per maand voor 150 liter brandstof tankt. Het omslagpunt voor benzine en diesel ligt dus bij 150 liter !