Nederlanders besparen maar betalen desondanks meer dan in andere EU-Landen

Gepubliceerd:24 februari 2017 10:50 Favoriete-Bestemmingen-2016

  • 2016 was het jaar van Roadtrips in Amerika met de huurauto
  • Nederlanders bespaarden €3,03 per dag op hun huurauto maar betaalden alsnog de hoogste prijs voor een huurauto
  • Het percentage jonge vrouwelijke huurautobestuurders tussen de 26 en 35 jaar nam toe
HAMBURG, 21 FEBRUARI 2017

Het grootste Europese onlinevergelijkingsportaal voor huurauto’s HAPPYCAR blikt terug op 2016. Het was een bewogen jaar waarin nieuwe initiatieven binnen de autoverhuurbranche werden aangetrokken, zowel voor deelauto’s als voor huurauto’s. Halverwege het jaar trok de Nederlandse economie aan waardoor het uitgaven van consumenten 2,8% hoger uitvielen. Dit gaf de toeristische sector een belangrijke stimulans en daarmee ook de huurautobranche. In dit persbericht geeft HAPPYCAR een exclusieve kijk in de ontwikkelingen van de huurautobranche 2016 en hoe dit in 2017 zal veranderen.

Voorkeur voor lievelingssteden autohuurders veranderde, Spanje boven Italië in 2016

Er was een opmerkelijke verschuiving van de reistrends in 2016 ten opzichte van voorgaande jaren. In 2015 werden meer auto’s vanaf de Nederlandse vliegvelden gehuurd, Amsterdam behoorde tot de tweede geliefde stad. Echter waren in 2016 deze boekingen met 2,4% gedaald en verruild door Spaanse bestemmingen waaronder Palma de Mallorca (3,2%), Alicante (2,3%), Tenerife en Malaga (beiden 2%). De Portugese stad Faro stond onveranderd op de eerst plek, reizigers hadden in 2016 ook Lissabon ontdekt en stond daarmee op de derde plek als lievelingsbestemming.

Bestemmingen buiten Europa 2016: Amerika was zowel in trek bij Nederlanders als Fransen

Het hoogste percentage aan huurautoboekingen kwam met 81% uit Europa. Van deze boekingen was Spanje met 20% van alle boekingen het meest aantrekkelijkste Europese vakantieland, gevolgd door Italië (12,3%) en Griekenland (11%). Buiten Europa was het aantal boekingen in Amerika en Zuid-Amerika ten opzichte van 2015 het meest toegenomen. De Amerikaanse boekingen namen met een stijging van 4% naar 10% het sterkst toe. De Franse autohuurders en Nederlanders behoorden tot de Amerika liefhebbers van Europa en boekten daar 10% van de intercontinentale boekingen. Wel reisden Nederlanders verder dan de Franse toeristen en gingen bijvoorbeeld vaker naar Australië en Nieuw-Zeeland. 8,2% van de Franse toeristen ging daarentegen naar de noordelijke regio’s van Afrika waaronder Marokko en Tunesië.

Een goedkoper 2016: autohuurders bespaarden €3,03 per dag

Waar in 2015 Nederlanders €27,20 per dag voor een huurauto betaalden, werd er in 2016 gemiddeld €24,17 betaald. Ondanks dat de relatief lage prijzen voor een huurauto in Spanje en Portugal, waren deze in 2016 in Faro met €2,34 per dag en Mallorca €3,10 per dag gestegen. In andere Spaanse bestemmingen zoals Alicante en Malaga wisten autohuurders goed weten besparen, hier waren de uitgaven met gemiddeld €20,- per dag gedaald. Dit is gerelateerd aan het vroeger boeken van een auto, maar ook aan de toenemende populariteit van de Spaanse eilanden. De goedkoopste huurauto koste €5,43 per dag en werd gehuurd in de Spaanse stad Murcia, de duurste huurauto werd met €153,79 geboekt in het Noorse Trondheim en viel flink boven het gemiddelde

Desondanks de besparing huurden Italianen de auto voor het laagste bedrag!

Nederlanders hadden van alle aankopen via HAPPYCAR het hoogste bedrag aan huurauto’s besteed, dit is verbonden met de langere huurperiode van 8 dagen. Italianen huurden met €19,44 per dag het laagste bedrag voor een huurauto maar bleven in 93,7% van de gevallen liever in Europa. Ook behoorden Spanjaarden met gemiddeld €21,46 per dag tot de spaarzame autohuurders, de meerderheid boekte een auto in nationale bestemmingen zoals Madrid en Barcelona.

Volgens creditcard transacties zijn autohuurders mannen tussen de 45 en 55 jaar

In Nederland werden 43% van de creditcardbetalingen aan reizen besteed2. Aangezien de creditcard op de naam van de bestuurder moet staan, is de eigenaar van de creditcard de bestuurder van de huurauto. De gemiddelde Nederlandse autohuurder was tussen de 45 en 55 jaar oud, deze groep vormde 31% van de autohuurboekingen. In totaal waren 78,7% van de autohuurders mannen, vaak stond de creditcard op de naam van de man waardoor dit percentage hoger uitviel. In 2016 bestond 22,2% van de autoverhuurders uit vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Ondanks de meerderheid van de mannen, nam het percentage van vrouwelijke autohuurders tussen de 26 en 35 jaar toe. 32% van de vrouwen tussen deze leeftijd huurden een auto wat 9,8% boven het gemiddelde lag.

Verwachte trends voor 2017

HAPPYCAR verwacht dat met name de zonnige eilanden in Spanje waaronder Tenerife, Palma de Mallorca en Ibiza populair blijven. Faro blijft aantrekkelijk voor Nederlanders maar wordt verruild door de Spaanse eilanden. Canadese bestemmingen waaronder de nationale natuurparken zullen populairder worden door het jubileum jaar van de Canadese staat. Sinds de aankondiging van de Brexit is het aantal boekingen naar Engeland toegenomen, met name in Edinburgh, Liverpool en Luton. Naar verwachtingen zal deze trend zich verder doorzetten en de Engelse bestemmingen geliefder worden.

2278 views
Deel:


Reacties op "Nederlanders besparen maar betalen desondanks meer dan in andere EU-Landen"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsen
Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Europese autoverkopen dalen

Europese autoverkopen dalen

Uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA bekendmaakte, zijn de autoverkopen in de Europese Unie met 5,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Je al goedkoper uit bent met een diesel auto wanneer je per maand voor 150 liter brandstof tankt. Het omslagpunt voor benzine en diesel ligt dus bij 150 liter !