Geld lenen voor een auto in België

Gepubliceerd: 16 mei 2015 9:35 Geld lenen voor een auto in België

Op zoek naar de gepaste financiering voor de aankoop van een eerste wagen? Of is de huidige wagen dringend aan vervanging toe, maar beschik je op korte termijn niet over de integrale koopsom? Een autolening kan hierbij als meest aangewezen financieringsformule genoemd worden. Grosso modo kunnen er drie types van autoleningen op de Belgische kredietmarkt onderscheiden worden, zijnde: de klassieke autolening, de groene autolening en de lening voor de aankoop van een tweedehandswagen.
Klassieke autolening

Bij de klassieke autolening worden er geen minimale vereisten wat betreft het verbruik of de leeftijd gesteld. Een geïnteresseerde krijgt in ruil voor het ondertekenen van de kredietovereenkomst, het bedrag op zijn rekening gestort. Onderscheid binnen kredietverstrekkers kan gemaakt worden wat betreft het percentage van financiering. De meeste kredietverstrekkers vertrekken tot 100% van de kostprijs van de wagen. Bepaalde kredietverstrekkers verstrekken autoleningen tot 110%, omdat op die manier ook de Belasting op In Verkeersstelling (BIV) kan gedragen worden. Belangrijk: ga na tot welk bedrag je kan ontlenen via een klassieke autoleningen. Bepaalde kredietverstrekkers gaan tot bedragen van 40.000 EUR, terwijl anderen zich beperken tot 25.000 EUR.

Groene autolening

Een groene autolening is een meer voordelige autolening ter financiering van een milieuvriendelijke wagen. Op die manier wensen kredietverstrekkers in te pikken op de tendens van duurzame energie. Hoe groen een wagen exact is, wordt geraamd op basis van het CO2-verbruik. Des te lager het CO2-verbruik, des te beter de wagen scoort en des te voordeliger kan ontleend worden. Net als bij een klassieke autolening bestaat er verschil inzake het maximaal te ontlenen bedrag. Opmerkelijke tendens is dat kredietverstrekkers sneller tot boven de aankoopprijs zullen ontlenen bij groene autoleningen dan dat dit bij klassieke autoleningen het geval is.

Tweedehands autolening

Geïnteresseerd in een wagen die al wat kilometers op de teller heeft? Vergelijk dan de tarieven van tweedehands autoleningen, ookwel occasie leningen genoemd. Afhankelijk van kredietverstrekker spreekt men van een tweedehands autolening op twee, drie of vier jarige leeftijd van het voertuig. Het voordeel van een tweedehands autolening tegenover een klassieke autolening, is dat er doorgaans over een langere looptijd kan terugbetaald worden. Anderzijds moet wel gesteld worden dat slechts 100% van de koopprijs kan gefinancierd worden via een tweedehands autolening. Ook tweedehandswagens zijn in België onderworpen aan de BIV. Echter verstrekken kredietverstrekkers hierbij geen bijkomende 10%.

Tip: Autoleningen vergelijken in België? Kijk dan eens op deze site voor een overzicht. http://www.forento.be/

Waarop letten bij het aangaan van een autolening?

  • Vergelijk het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) van de verschillende kredietverstrekkers. Enkele procentpunten kunnen finaal voor een groot verschil zorgen.
  • Ga na over welke looptijd je kan – en mag – terugbetalen. Des te sneller je de som integraal kan terugbetalen, des te minder rente je uiteindelijk betaalt.
  • Becijfer het benodigde kredietbedrag. Volstaat 100%, of heb je nood aan 110% van het financieringsbedrag?
  • Vergelijk de minimale en maximale te ontlenen sommen.
  • Op zoek naar een groene autolening of tweedehands autolening? Vergelijk de specifieke voorwaarden per kredietverstrekker om als groene wagen of tweedehandswagen in aanmerking te komen.

3783 views
Deel:


Reacties op "Geld lenen voor een auto in België"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsen
Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Bedrijf achter accuwisselstations financieel niet goed bezig

Bedrijf achter accuwisselstations financieel niet goed bezig

Project Better Place ook wel bekend van de accuwisselstations is 2012 niet goed van start gegaan. In 2012 boekte het bedrijf flinke verliezen, dit blijkt uit de jaarcijfers van het financiële jaarverslag van Israel Corporation.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Er in 2013 'slechts' 417.036 auto's zijn verkocht, in 2012 waren dit er 12% meer. De Volkswagen is de meest verkochte automerk van 2013 !