Veroorzaakt geld lenen voor aanschaf auto een crisis?

Gepubliceerd:11 augustus 2017 12:20 Veroorzaakt geld lenen voor aanschaf auto een crisis?

Door een hausse in autoverkopen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk ging het de laatste jaren wat beter met de economie. Veel kopers financierden de auto namelijk met een autolening. Helaas resulteert dat nu in een hoog aantal wanbetalers. In de VS is 7,6 procent van de mensen die een autolening afsloot een wanbetaler; waarmee dat cijfer het hoogst is sinds de financile crisis. Met dit nieuws komt AD naar buiten. Zal er een crisis kunnen ontstaan door de problemen rondom de autoleningen?
Kredietcrisis

In de zomer van 2007 startte de financile crisis in de huizenmarkt, die crisis wordt ook wel de kredietcrisis genoemd. Deze startte door de stagnerende huizenmarkt in de Verenigde Staten en doordat de hypotheken, die als obligaties waren verpakt, snel in waarde verminderden. Financile instellingen kwamen in de problemen en banken leenden elkaar geen geld meer. Alles bij elkaar resulteerde dit in een niet-functionerend internationaal financieel systeem. Deze crisis liep in 2011 af.

Auto kopen op afbetaling

Het overgrote deel van de Britten koopt een auto op afbetaling; 85 procent doet dit. Zeven jaar geleden was dat nog maar 50 procent. In 2016 werd er een recordbedrag van 28 miljard euro geleend voor de aankoop van autos. In het Verenigd Koninkrijk is Personal Contract Purchase (PCP) een populair contract om een auto op afbetaling aan te schaffen. Hierbij mogen consumenten zelf bepalen wat ze met de auto doen aan het eind van het contract; inleveren, kopen of inruilen voor een andere auto. Met dit systeem worden de autos niet volledig afbetaald; alleen de verwachte waardedaling. Hierdoor kunnen mooie autos tegen een gunstig bedrag worden gereden. Eigenlijk is dit dus gewoon private lease.

Risicos

Het aanschaffen van een auto op afbetaling zorgt voor risicos. Het maakt de auto-industrie zeer kwetsbaar voor macro-economische schokken. De kans wordt bijvoorbeeld groter dat klanten het aflosbedrag maandelijks niet kunnen betalen als het plotseling slecht gaat in de economie en de werkloosheid stijgt. Precies dit gebeurt momenteel in Amerika. In het Verenigd Koninkrijk gaat het ook die kant op; de inflatie is gestegen tot bijna 3 procent en het besteedbaar inkomen daalt hierdoor meer en meer.

Aanbod tweedehands stijgt, waarde daalt

Een tweede probleem met de hoge aanschaf van autos op afbetaling, is dat het vaak nieuwe bolides betreft. Door de stijging in aankoop, zullen er in de aankomende jaren steeds meer occasions aangeboden worden. Dit hoge aanbod resulteert in een waardedaling van de wagens. Voeg daar de autos van wanbetalers aan toe en de waarde daalt nog meer.

Nederlander leent bescheiden

In Nederland kunnen we ook gebruikmaken van de leenvorm die in het Verenigd Koninkrijk zo populair is. Alleen doen we dat hier een stuk minder. Minder dan de helft van de autobezitters, 45 procent, kiest ervoor om een auto te leasen. In dit percentage zijn de laatste jaren geen noemenswaardige verschuivingen te zien.

Voorspelling crisis

Gaan we in Nederland iets merken van wat ze in Amerika en het Verenigd Koninkrijk aan het doen zijn met de autoleningen? De voorspellingen lopen flink uiteen. Zo zegt Harry Dent, economisch commentator, er het volgende over: Deze toename in subprime autoschuld en wanbetalingen is meer bewijs dat we op het randje van een volgende recessie zitten. En dat zal de grootste recessie sinds de Great Depression zijn. Maar Katherine Davidson, een analist bij de investeringsbank Schroders, denkt dat het allemaal wel meevalt: Het gaat om 25 procent van de totale autofinanciering en maar 2 procent van alle consumentenkredieten. En daarmee noemt ze het aandeel van slecht presterende leningen nog altijd beperkt.

Schulden en risico economie

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze minder positief over hoe het allemaal zal verlopen. Daar vinden de parlementarirs en schuldhulpverleningsinstanties dat leasebedrijven hun data niet op orde hebben en dat ze opener moeten zijn over het aantal wanbetalers. Parlementslid Rachel Reeves zei er het volgende over tegen The Guardian: In 2008 waren de subprime-hypotheken een groot probleem. De beleidsmakers misten het. Nu wordt er steeds meer geleend voor autos. Consumenten maken schulden die ze wellicht nooit meer terug kunnen betalen. De autoriteiten moeten deze sector beter begrijpen, evenals het risico dat de economie hierdoor loopt.

Leen jij voor de auto?

Zit jij erover na te denken om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een auto, om een leaseauto te nemen f om de auto op afbetaling te kopen? Denk dan goed na over hoe je dit wilt gaan doen. Wat is de beste optie voor jou en waarmee zul je waarschijnlijk de minste extra kosten hebben? Ga je een auto op afbetaling kopen, dan is de rente die je betaalt vaak redelijk hoog. Ga je geld lenen om de auto te kunnen aanschaffen, dan kun je op zoek naar een lening met een lage rente. Ga je een auto leasen? Let dan op de looptijd en het aantal kilometers dat je opgeeft. Die hebben namelijk invloed op de kosten die je maandelijks maakt.

2266 views
Deel:


Reacties op "Veroorzaakt geld lenen voor aanschaf auto een crisis?"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsen
Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Drie tips om uw auto te verkopen

Drie tips om uw auto te verkopen

Ongetwijfeld merkte u het al eens: een auto bezitten is behoorlijk prijzig. U bent maandelijks veel geld kwijt aan brandstof en onderhoud maar ook de verzekering, wegenbelasting en een parkeervergunning tikken behoorlijk aan.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Je al goedkoper uit bent met een diesel auto wanneer je per maand voor 150 liter brandstof tankt. Het omslagpunt voor benzine en diesel ligt dus bij 150 liter !