Financiering voor een tweedehands auto: verstandig of niet?

Gepubliceerd: 12 september 2014 9:15 
Financiering voor een tweedehands auto: verstandig of niet?

Aan een autolening voor een tweedehands wagen kleven twee mogelijke nadelen die in overweging moeten worden genomen. Ten eerste is bij de financiering van een tweedehands wagen de jaarlijkse rente die de banken of andere financierders in rekening brengen standaard enkele procenten hoger dan wanneer het de aankoop van een nieuw voertuig betreft.
Ten tweede zal de bank, wanneer de auto als onderpand dient voor de financiering, een full-omnium verzekering afsluiten op de wagen voor de totale looptijd van de lening. De kosten voor de jaarlijkse verzekering worden hierbij onderdeel van de leensom. De voordelen van een full-omnium (All Risk)verzekering wegen voor een niet-luxe auto ouder dan zes jaar in principe niet meer op tegen de relatief hoge prijs van de polis.

Waarom een hogere rente?

De banken zien in de financiering van de aankoop van een tweedehands wagen een verhoogd risico. Bij een nieuwe auto zijn aanrijdingen, diefstal en natuurrampen de mogelijke oorzaken voor onherstelbare schade aan het voertuig. Bij een tweedehands auto kan ook mechanisch defect ervoor zorgen dat het voertuig niet meer de weg op kan. Statistieken wijzen uit dat bezitters van een onbruikbaar voertuig minder geneigd zijn om de autolening stipt terug te betalen. De banken gaan er ook van uit dat een tweedehands auto als onderpand sneller in waarde vermindert dan een nieuwe auto. Na het zesde levensjaar daalt de vervangingswaarde van de auto bij verzekeringsmaatschappijen in hoger tempo. De verminderde waarde van de auto voorziet in de ogen van de banken in een mindere dekking van de lening op. En in het bankwezen geldt nog altijd de standaard regel "hoe hoger het risico, hoe hoger de rente".

Verstandig of niet?

Het is daarom verstandig om bij de aankoop van een wat oudere tweedehands wagen niet als eerste optie een autolening aan te vragen. Het afwegen van alternatieven, bijvoorbeeld het afsluiten van een persoonlijke lening of het aanwenden van spaargeld, kan in deze zeer nuttig zijn. Maar bij het ontbreken van meerdere opties is de financiering van een tweedehands wagen op zich zeker geen slechte keuze. Onderzoek hierbij wel als de mogelijkheid bestaat om de auto niet als onderpand te plaatsen voor de lening, waardoor de relatief dure full-omnium autoverzekering niet perse hoeft.

Noot: Autohandelaren bieden je bij het shoppen naar een tweedehands auto vaak ook meteen een financiering aan. Hiermee kun je bij wijze van spreken binnen 30 minuten met je nieuwe aanwinst de zaak uitrijden. De leningen van de garages kennen echter bijna altijd een nog hogere rente dan die van de banken. Door een langere looptijd aan het krediet te koppelen komen de maandelijkse aflossingen bij hun niet boven het niveau van de financiele instellingen uit.

Autolening nodig? Kredietconcurrent

4695 views
Deel:


Reacties op "Financiering voor een tweedehands auto: verstandig of niet?"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsen
Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

23/06 - Geld is belangrijk: 9 handige tips voor een autofinanciering
26/04 - Auto-industrie gaat voor blockchain
18/04 - Smartphone maker Huawei en Porsche een intelligent duo
13/02 - Elektrische auto voordelen? Verkoop wel eerst je oude auto!
20/12 - Financile voordelen van het rijden in een youngtimer
29/09 - Een gefinancierde auto verkopen - Kan dat?
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Schadevrije jaren autoverzekering

Schadevrije jaren autoverzekering

De regels rond de schadevrije jaren van de autoverzekering worden duidelijker gemaakt door de verzekeraars.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Er in 2013 'slechts' 417.036 auto's zijn verkocht, in 2012 waren dit er 12% meer. De Volkswagen is de meest verkochte automerk van 2013 !