Aantal autodiefstallen in Nederland flink gedaald

Gepubliceerd: 30 januari 2017 14:15 Aantal autodiefstallen in Nederland flink gedaald

Het aantal autodiefstallen in Nederland is flink gedaald, blijkt uit een analyse van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). In 2015 werden er 10.091 auto’s gestolen en in 2016 ‘slechts’ 9.179. Dat is een daling van 9%. Wat is de oorzaak van deze daling?
Betere anti-diefstalsystemen

Het aantal gestolen auto’s in Nederland daalt al jaren; in 2000 werden er nog maar liefst 25.187 auto’s gestolen. Afgelopen jaar is het eerste jaar waarin het aantal autodiefstallen onder de 10.000 komt. De grootste daling was te zien bij jonge auto’s van 0 tot en met 3 jaar. Hierbij was de daling 27%. De reden? Auto’s krijgen steeds betere anti-diefstalsystemen, waardoor ze minder makkelijk te stelen zijn. Daarom richten dieven zich liever op auto’s van 4 tot en met 7 jaar, waarbij de alarmsystemen vaak zijn verouderd. Dit kan het aantal afgenomen autodiefstalen verklaren, want het aantal auto’s met goede anti-diefstalsystemen neemt toe.

Meer gestolen auto’s teruggevonden

Dankzij een nieuw aangiftesysteem dat sinds twee jaar van kracht is, kunnen auto’s gemakkelijker worden teruggevonden. In 2016 was er voor het eerst een lichte stijging (2,1%) te zien in het aantal auto’s dat teruggevonden wordt na diefstal. In totaal wordt nu ongeveer 40% van de gestolen auto’s teruggevonden. Opmerkelijk: vooral het aantal auto’s dat op de eerste dag wordt teruggevonden is aanzienlijk gestegen (met 225 stuks).

Zo kun je autodiefstal voorkomen

Wat kun je er zelf aan doen om te voorkomen dat jouw auto wordt gestolen? Let bij de aankoop van een auto goed op het anti-diefstalsysteem. Hoe nieuwer het systeem is, hoe moeilijker het is voor dieven om jouw auto te stelen. Is jouw auto ouder dan 3 jaar? Dan kan het verstandig zijn om aanvullende anti-diefstalapparatuur te laten installeren. Daarnaast kan het helpen om je auto in een (parkeer)garage te zetten, de drempel is dan hoger voor de dieven om de auto te stelen. De meeste auto’s worden dan ook vanaf straat of parkeerterreinen gestolen.

Auto toch gestolen?

Wat moet je doen als je auto gestolen wordt? Allereerst natuurlijk aangifte doen. Door aangifte te doen bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (088-0087444), breng je direct de politie én je verzekeraar op de hoogte. Je hoeft na de aangifte geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering meer te betalen, omdat de auto niet meer in jouw bezit is.

Vergoeding diefstal autoverzekering

Heb je een WA-beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering? Dan is autodiefstal ook gedekt. Je krijgt dan een vergoeding als jouw auto na 30 dagen nog niet is gevonden. Hoe hoog deze vergoeding is, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Let wel op: als je auto alsnog wordt teruggevonden, moet je de vergoeding wel terugbetalen. De autoverzekeraar vergoedt dan wel de schade aan de auto. Heb je alleen een WA-verzekering, dan wordt diefstal helaas niet vergoed. Je bent daarmee alleen gedekt voor schade die je aanricht bij anderen.

849 views
Deel:


Reacties op "Aantal autodiefstallen in Nederland flink gedaald • Auto nieuws ‐ Autofinancien.nl"

Er zijn momenteel geen reacties aanwezig!Reactie plaatsenAutofinanciering vergelijken

Voordelen autoverzekering vergelijken:

  • Bespaar geld door de goedkoopste autoverzekering te kiezen
  • Vergelijk direct verschillende aanbieders
  • Actuele vergelijkingen
  • Gratis autoverzekeringen vergelijken
  • Onafhankelijk advies

Ik wil graag:

Top 8 Autoverzekeringen

Bekijk hieronder de top 8 van goedkoopste autoverzekeringen.

Pricewise€ 17,56
Unitedconsumers€ 21,-
Diks€ 21,02
Netpolis€ 21,31
Verzekeruzelf€ 22,08
Meeus€ 24,07
Ditzo€ 28,43
Aegon€ 36,45
*Premie is berekend met 5 schadevrije jaren voor een bepaald model auto en geeft een indicatie. Bekijk meer autoverzekeringen »

Autofinanciering nodig?


Voordelige autofinanciering bij de Nederlandse Kredietmaatschappij


Wat kost een auto maandelijks?

Bent u benieuwd wat uw auto maandelijks kost, wij berekenen GRATIS voor u wat de kosten zullen bedragen.
Bereken maandelijkse kosten »


Laatste nieuwsberichten

03/09 - Overschrijven van de auto – Hoe werkt dit?
11/08 - Veroorzaakt geld lenen voor aanschaf auto een crisis?
21/06 - Voordelen RDW kenteken check
21/06 - 3 manieren om je auto te verkopen
19/05 - 24 dagen van tevoren boeken drukt prijsstijging van 4,8% tijdens zomervakantie 2017
24/02 - Nederlanders besparen maar betalen desondanks meer dan in andere EU-Landen
Meer nieuws bekijken »


Nieuws - Kilometerregistratie, wat zijn de mogelijkheden?

Kilometerregistratie, wat zijn de mogelijkheden?

Het kan behoorlijk tijdrovend zijn om je gereden kilometers bij te houden en vaak kun je de tijd beter gebruiken voor andere werkzaamheden, maar voor een werkgever is het toch erg belangrijk om dit goed bij te houden.

Lees volledig artikel »

Wist je dat ?

Er 3 verschillende autoverzekeringen zijn; WA / Casco / All risk. De WA verzekering is verplicht, de andere 2 zijn aanvullingen !